Beszélgetés Járai-Doromby Andreával, a Bombolone Tortaműhely megálmodójával és tulajdonosával

Vajon milyen trendek hódítanak idén a torták terén?

Esküvői Divat: Honnan jött a Bombolone elnevezés?

Járai-Doromby Andrea: A műhely keresztanyja tulajdonképpen egy barátnőm, akivel régebben együtt álmodoztunk egy közös cukrász műhelyről, ahol én készítem a tortákat, ő pedig bonbonokat alkot. Akkoriban éppen olaszul tanult, és előállt ezzel az ötlettel, hogy lehetne Bombolone a nevünk, ami egyébként olaszul fánkot jelent. Mindkettőnknek nagyon megtetszett a hangzása, úgyhogy még ha kicsit nyakatekert is, mert fánkot nem készítek, a barátnőm pedig nem váltott úgy a bonbon készítésre, mint én a tortázásra, de a nevet már annyira megszoktam (2013. óta blogként már használatban volt), hogy végül megtartottam.

E.D.: Mi a Bombolone tortaműhely 3 fő jellemzője?

J. D. A.: Egyszemélyes műhelyként a házias, kis műhely talán a legfőbb jellemzőm.

Ha a díszítő munkáról van szó, akkor a precizitást emelném ki. Jó lenne gyorsabban formázni, figurázni, de akkor vagyok elégedett, ha minden olyan lett, amilyennek elterveztem, nem beszélve pl. az ismert rajzfilm figurákról, ahol aztán végképp elengedhetetlen, hogy olyan legyen, amilyen. Így aztán előfordul, hogy újra nekifutok valaminek, de az eredmény szuper jó kell, hogy legyen.

Gyönyörű és finom minden egyes Bombolone szelet Fotók: Bombolone Tortaműhely

 

Szívügyem, hogy ne csak a torta külsejével varázsoljam el a vendégsereget, hanem az ízével is. Ezen általában sokat izgulok, bár szerencsére, sok pozitív visszajelzést is kapok. Vannak jól bejáratott, népszerű ízkombinációk, ám ha ritkábban rendelt ízt választanak, akkor visszatér az aggódás, mert hát ugye ízlések és pofonok, de én azt szeretném, ha mindenki elégedetten dőlne hátra egy szelet Bombolone torta elfogyasztása után. 🙂

E. D.: Milyen az idei esküvői torta trend?

J. D. A.: Őszintén szólva soha életemben nem voltam nagy divat követő. Persze látom, követem az új trendeket, kicsit bele is vittem a bemutató tortákba, de azoknál is inkább a több éves bakancslistámat teljesítettem.  Az eddigi esküvői torta rendeléseknél azonban hagyományos elképzelésekkel kerestek meg, jellemzően fehér alapszínű tortát kértek, a dekoráció színeivel kombinálva, vagy halvány, de színes cukorvirágokkal díszítve.

Andi kedvence a kicsit rusztikusabb fa hatású torta, tetején cukorvirágokkal Fotók: Bombolone Tortaműhely

Az én személyes kedvencem egy kicsit rusztikusabb darab, az alsó szint fa hatású cukordeszkákkal van körberakva, a középső szint a fekete krétatábla, kalligrafikus kréta írással (amúgy ez sem olyan régen volt nagy trend esküvői tortákban is), felül pedig megjelenik a klasszikus fehér esküvői torta, ami egy vidám, színes cukorvirágcsokorral van megkoronázva. Ha most lenne az esküvőnk, én ilyet választanék, és a dekorációba is bevinném a fa elemeket, krétatáblákat, csodás virág kompozíciókkal körítve.​

“Ha lehet ilyet mondani, nem a trend számít, hanem hogy mit szeretne az ifjú pár.”

E. D.: Milyen emlékezetes felkérésed volt már?

J. D. A.:  Hű​ha, volt bizony egy nagyon extra felkérésem, bár nem esküvői. Egy kedves ismerősöm a fiának rendelt egy olyan tortát, amin egyszerre jelenítem meg két kedvencét, Tupacot (fekete rapper volt) és egy kecskét. Először mondjuk csak fekete kosarasról volt szó, aztán jött a kecske is. Gondoltam oké, legyen egy kosárlabda, rajta egy fekete kosaras figura és egy kecske. Ááá, ez így túl snassz lett volna, akkor jött, hogy legyen Tupac (abba ne menjünk bele, hogy mennyire hasonlított) fél feje és a másik fele egy kecske fej. Tehát a torta végül egy olyan frankensteinszerű fej lett, ahol egy fekete fickó és egy kecske lett “összevarrva”. Az ünnepelt annyira oda volt érte, hogy nem engedte felvágni. Én mondjuk öregedtem 3 évet a készítése közben, de nagyon boldog voltam, hogy ekkora örömöt szerzett a torta, még ha kicsit horrorisztikusra is sikerült.

Ízelítő a mesék világából Fotók: Bombolone Tortaműhely

E.D.: Neked melyik a kedvenc ízesítésű tortád?

J. D. A.: Mivel én csokoholista vagyok, ezért gyakorlatilag bármi, ami csokis. A választékomban azonban csupa olyan kipróbált íz szerepel, amit én magam is szeretek, különben nem nagyon tudnám megítélni, hogy mit adok ki a kezeim közül. Ebben a tavaszi-nyári időszakban azonban néha még nekem is jobban esnek a könnyebb, üde ízek. Nagy lemon curd rajongó vagyok, ez az angol citromkrém, amit naranccsal variálva használok fel citrusos torták elkészítéséhez. Az egyik legkedveltebb ízkombináció pedig a málna mascarpone – trüffel, csokis piskótával, ezt is nagyon szeretem, mert a málnakrém enyhe fanyarsága tökéletesen kiegészíti az egyébként nem túl édes csokit. Szeretem az eredeti ízeket, így igyekszem minimális hozzáadott cukorral elérni a tökéletes ízharmóniát.​

A frissítő citrusok, gyümölcsös ízek tökéletes választásnak bizonyulhat egy nyári esküvői tortához Fotók: Bombolone Tortaműhely

E. D.: Milyen terveid vannak a tortaműhellyel kapcsolatban?

J. D. A.: Egyelőre még az indulási szakaszban vagyok, úgyhogy az elsődleges cél, hogy megismerjenek. Ez már jó úton halad, mert bizony egyre több tortával bíznak meg. Ősszel szeretnék elindítani néhány tortadíszítő tanfolyamot, különböző tematikák mentén. Öt fős csoportokban tervezem ezeket, így kellő figyelemmel tudok foglalkozni a résztvevőkkel, hogy mindenki elsajátíthassa az adott díszítési technikát.

Ősztől indulnak a torta workshop-ok! Fotók: Esküvői Divat

További infó: www.bombolonetorta.hu